0702-52 64 78 (telefonen används enbart under lajven) kontakt@vastmarkenlajv.se

Säkerhet

För allas säkerhet och trivsel har vi på västmarkenlajv en uppsättning regler och riktlinjer. Majoriteten utav dessa rör striderna. Andra är för att deltagare inte skall tappa bort eller skada sig eller miljön när de äventyrar.

Den första och viktigaste regeln är: Var en bra vän

Oavsett om det är någon du känner sedan innan eller någon du aldrig sett förut, din trogne vapendragare eller ärkefiende, in- eller off-lajv, kom ihåg att behandla varandra med respekt och omtanke.  Det handlar inte om att vinna över någon. Det handlar om att tillsammans uppleva ett äventyr och att framförallt ha roligt tillsammans.

 

Vapen

På västmarkenlajv använder vi ofta så kallade boffer-vapen. Dessa är mjuka vapen, oftast i silikonklätt skum med en kolfiberkärna som är byggda för att lek-slåss med. På avstånd använder vi kastvapen i liknande design samt pilbågar med speciella pilar, gjorda för att inte skada den de träffar.

Alla varianter av sådana vapen är emellertid inte lämpliga för barnlajv. Välskötta och rena exemplar av betrodda tillverkare kan användas utan godkännande. Andra vapen eller projektiler måste godkännas av arrangör. Detta är extra viktigt för bågar och hemmabyggen.

Man skall under inga omständigheter använda något annat än godkända boffer-vapen i strid.

 

Betrodda tillverkare:

Iron Fortress – Epic Armoury: Dansk tillverkare som designat sina vapen så att de blir obrukbara långt innan de blir skadliga. Våra lånevapen består av dessa.

Alla vapen kan förbjudas under spel om vi upptäcker att skador eller andra brister uppstått på dem som kan orsaka fara för skador på deltagare eller deltagares utrustning.

Att tänka på:

Bågar med hög dragstyrka – de bågar vi tillåter på äventyrsdagar är av säkerhetskäl mycket svagare än till exempel tävlings- eller jaktbågar. Som en riktlinje ska inte bågarna överstiga 25lbs (ca11kg) i dragstyrka.

Armborst – Notera att armborst beroende på anslagskraft kan vara licensbelagda samt att de alltid har en åldersgräns (18år). Om du är minsta osäker på detta så bör du kontakta polismyndigheten och se till att ditt armborst följer de lagar och regler som gäller.

I Strid

I dina äventyr kommer du kanske behöva ta till vapen, antingen för att skydda dig mot monster eller kanske visa dig värdig i en duell. Oavsett bör du alltid ta följande i beaktning: det är upp till dig att göra vad du kan för att inte skada dina medspelare. Tänk på att du aldrig kan vara helt säker på hur de kommer röra sig i förhållande till dig. Därför har vi följande regler:

Stick inte – Undvik stickande anfall, sådana attacker kan mycket lätt missbedömmas och bli mycket hårdare, eller träffa andra punkter än tänkt och därmed skada någon. Dessutom finns det lajv-vapen som inte är säkra att göra sådana anfall med.

Slå aldrig mot huvudet – Huvudet är inte kul att bli träffad på. Det kan vara omtumlande, det är känsligare än andra kroppsdelar och dessutom är det täckt i ännu känsligare saker som till exempel ögon där det både gör ont och kan vara skadligt att bli träffad.

Följaktligen: Slå inte uppifrån och ner. Anfall där man svingar uppifrån och ner mot en fiende har extremt stor chans att landa i huvudet på dem, även om du siktar någon annanstans. Som tumregel bör du aldrig sikta någonstans över axlarna.

Slå aldrig mellan benen – Liknande den tidigare punkten vill vi inte se några slag mellan benen. Även lösa träffar där kan göra mycket ont oavsett kön, så sikta inte mot grenen (just där benen delar sig).

Slå inte för hårt – Tänk på all fart du kan få upp med lite svängrum. En hård träff gör ont vart den än träffar och kan i värsta fall leda till olyckor eller skador. Vad är för hårt då? Som en tumregel, slå aldrig så hårt att du själv skulle tycka det var obekvämt eller gör ont. Kom ihåg med att alla kanske inte är lika tuffa som dig, så slå ännu lite lösare.

Det viktiga är att den andre märker att de träffats, utan att det gör ont.

 

I Vildmarken

Vissa äventyr må utspela sig i din bakgård, men de vi arrangerar gör inte det. Därför finns det några saker man bör tänka på när man är ute i naturen på västmarkenlajv. Framförallt för din säkerhet, men också för att värna om naturen.

Gå aldrig iväg själv – Håll er alltid i grupper om minst tre, där minst en känner området väl. Detta är för att om olyckan är framme skall hjälp alltid finnas nära. Dessutom är ett äventyrarsällskap starkare än ensamvargar. Skall ni ut djupare i skogarna än ni varit tidigare måste ni rekrytera någon som känner till platsen.

Spring inte iväg själv – Ibland går striden inte din väg, kanske ni drivs på flykten av ett fientligt äventyrarsällskap eller möter på en fasa från mörkret som döljer sig i skogarna. Oavsett, om du känner att du behöver springa, spring då tillsammans, och spring dit ni känner igen er. I skogen är det lätt att tappa bort sig om man bara rusar iväg. Håll alltid ert sällskap, och något igenkännbart i terrängen, inom synhåll.

Om du/ni går vilse – Om du någonsin befinner dig på en plats du inte känner igen, och du inte vet vart du är, börja inte då vandra runt. Stanna där du är, lyssna, och ropa efter hjälp. Om du börjar gå omkring är risken stor att det bara blir svårare att hitta tillbaka. Det samma gäller givetvis om hela sällskapet skulle tappa bort sig.

Kniv – Även om det kan vara händigt att ha i vildmarken vill vi inte att våra deltagare bär kniv. Detta kan, även bland vana användare, leda till skador och fara, speciellt i stridens hetta.

Ingen eld – Lämna allt eldande åt vuxna, alltid. Och håll gott avstånd från köket så det inte välter. Spring och slåss heller inte runt eldar då det är lätt att saker kan gå snett.

Dricka – Västmarkenlajv innefattar en hel del fysisk aktivitet, och relativt få vätskestationer. Därmed kan det vara bra att ha med en egen vattenflaska, speciellt när det är varmt. Klä gärna flaskan i lite tyg och spänn den i bältet så blir det en snygg del utav din utstyrsel.

Under de kalla delarna av året kan man göra det samma med en termos med varm dryck att ta med.

För att vara på det klara, drick inte vatten du hittar i skogen. Bäckar och pölar kan innehålla alt möjligt lömskt.

Kläder och Skor – Vi strävar efter en så inlevelsefull miljö som möjligt, och för det behöver vi er hjälp, vi har förvisso vissa låne-plagg, men ju mer ni klär er för era roller, desto häftigare blir hela lajvet för alla

MEN, kom ihåg att ingen har kul när de är kalla och genomvåta, eller överbelastade och överhettade. Klä er efter väder, och kom framför allt ihåg att ha bra skor, då det även i sommarvärmen kan vara lerigt, vi är trots allt ute i skogen och springer, så gympaskor och sandaler är kanske inte det bästa.

 

Inga undantag

Ibland kan det kännas som att vissa regler är överflödiga, du kanske bär kniv i scouterna, sköter grillen hemma, går på upptäcksfärd själv, eller tävlar i någon kampsport. Följ ändå dessa regler på VästmarkenLajv. Reglerna är där för alla, om någon lättar på dem så kan det leda till att alla struntar i dem.

Så även om du är stryktålig eller van i vildmarken, sätt ett gott exempel genom att följa reglerna, så att de som inte är lika kunniga som du råkar illa ut.

Share This