Inspiration för att skapa en dräkt

Vissa hittar kläder de gillar och skapar en karaktär som passar kläderna, andra gör tvärt om.
Våra kampanjlajv är fantasy med inspiration från flera olika tidsåldrar och kulturer, men främst med fokus på europeisk medeltid. Modern teknik som krutvapen, el och bensindrivna maskiner finns inte (än) men kanske magi. Vi utforskar det tillsammans.

Generellt tips som gäller alla – man kan göra väldigt mycket av att ändra i second hand kläder. En huvtröja kan klippas av och bli en huva. En stor tröja blir en tunika, eller en klänning som kortas. En vanlig skjorta funkar bra som innersta lager. Sy om gamla dukar eller gardiner. Leta efter naturfärger, linne, bomull eller ull. En handväska kan bli en bältesväska och en jacka till en vuxen kan bli en lång väst till en kortare person. Det viktigaste är att du klär dig i något som sätter igång din fantasin och hjälper dig spela någon annan.

Undvik neonfärger, dragkedjor, moderna tryck och syntettyger. Syntet är brandfarligt och vi försöker att ge intrycket av att karaktären kommer från en kultur med influenser från olika delar av historien.
Bildinspiration kan hittas här, Pintrest Inspiration Civilisationen, eller i denna video där Kramer går igenom hur man kan fixa medeltidinspirerade kläder med sånt man kanske har hemma.

Första gången behöver du inte fixa egna kläder, vi har kläder man kan låna.

När vi är utomhus

Välj kläder utan synliga loggor och inte i uppenbara syntetmaterial, t.ex. fleece pga brandrisk. (Fleece smälter fast i huden vid kontakt med eld.) Regnar det så att det behövs regnkläder gömmer vi dem under ett yttre lager av lajvkläder.

Skor ska vara menade för att vara i skog och mark. T.ex kängor, ordentliga sandaler, GoreTex skor mm. INTE tennisskor, tunna tygskor, sandaler ej menade för friluftsliv. Gummistövlar är tillåtna i fuktigt väder. Vi har inga krav på skor eller gummistövlar mer än att de gärna får vara diskreta i neutrala färger.

Vi tillåter att barn använder boffervapen, så länge dessa är säkra och barnet visar omdöme. Alla vapen inspekteras vid incheck. Vid workshopen innan lajvet går vi igenom vapenreglerna. Vi har en begränsad mängd boffervapen som hyrs ut.