Inspiration för att skapa en karaktär från Västmarken, Riket eller Flodländerna

Här kan du läsa mer om Västmarken, Riket och Flodländerna. Vilka bor där, vad kan de heta, och vad har de för kläder?

Västmarken

Inspirationer:
Brons- och järnålders-keltiska grupper, Forerunners och covenant från halo, Amerikanska indianer

Efter den antika twhatchamacallem-civilizationens fall har kaos styrt Västmarken. Kronan är fösvunnen, och destruktiv magi som finns kvar i ruinerna av den civilisation som en gång fanns där, ser till att fred aldrig är riktigt möjligt. Den moderna historien är fylld av kolonisation från främmande länder och inbördeskrig däremellan, till en punkt att Västmarken inte längre lägger värde i guld och silver – deras mynt är stål, för bara stål har värde i ett land där ditt liv och ditt svärd är detsamma. Denna kolonisation har gjort att originalkulturen och språket är svåra att hitta, men det finns några distinkta grupper.

De alviska grupperna, antingen från högalverna som sägs ha en stad långt i väster, eller från skogsalverna och halvalverna som bor i skogen.

Människorna som kallar twhatchamacallem sina förfäder, samt de människorna från Riket och Flodländerna som kommit dit via kolonisation och invasion, eller de från norr som kommit ner i Västmarken under twhatchamacallems fall.

Urinvånarna, dessa kan vara både alver och människor, de som var här under urtiden före rikets invasioner och flodländernas kolonier, är ofta starkt motsatta dessa invasioner och har blivit kända för sin häftighet i strid och sitt självständiga sätt.

Och slutligen de icke-mänskliga grupperna. Såsom djurfolken – tvåbenta djur eller halv-djur som skapats genom någon form av magi. Eller orcherna som ibland kommer ner ifrån nord-öst för att arbeta som legosoldater eller delta i räderna.

Namnideér:
Västmarken har en extrem bredd av namn, och inget är riktigt omöjligt på grund av att så många olika folkslag har kommit dit under århundradena. Men om man vill spela någon från skogarna är keltiska namn en bra källa, såsom – Cam, Maolr, Dághan, Rhiánnon, Órla. Någon som Twatchamcallems efterträdare kan ha mer bildliga namn, beskrivande av någon av deras drag eller deras yrke, såsom – Aske, Gråbåge, Jagar, Ljusklinga, Brand, Stark, etc. Man kan även ta namn som låter bara lite som de här, Twatchamcallem är ett antikt språk och deras namn följer inte många regler längre då ingen pratar språket i den moderna tiden. Om din karaktär är från en av kolonierna är det mer passande att ha ett namn därifrån, såsom ett namn från Riket eller Flodländerna. Ifall du spelar en alv kan man hämta inspiration från både Tolkiens alvnamn, något inspirerat av dem, såsom i Elder Scrolls, eller keltiska namn såsom med västmarkarna.

Dräktideér:
Dräkter här är ganska simpla och praktiska. Mycket naturfärger som brunt och grönt, grått och svart, mycket läder, päls och ylle. Ofta kappor och tunikor. Västmarken har inte mycket produktionskapacitet, så relativt simpla kläder. Såklart, ifall du vill ha något mer komplicerat är det helt okej! Du kanske har hittat det i en ruin någonstans, eller handlat med någon från kolonierna, kanske gjort det själv, eller till och använt magi för att skapa det, kom på någon rolig anledning till varför din karaktär är klädd som den är, det kan lägga till lite rolig historia. Dekorationer i form av dekaler och smycken som visar djur är vanliga, och olika knutar, samt simplare saker som rep bundet runt ena benet som en benlinda eller runt ena armen som ett armband. Även simplare makeup som krigsmålning på ansiktet och armarna, eller mönster ritade på en, eller saker som eyeshadow har använts av dem förr.

Riket

Inspirationer:
Den karolingiska dynastin, medeltida Tyskland, Westeros från A Game Of Thrones

Riket upptar hela centrum av kontinenten, från kusten i syd till bergskedjorna i norr, som skapar gränsen till barbarländerna. Det är enat under en krona, men varje adelshus har sin egen makt, sin egna lilla armé, sina riddare och sin egen bit av land. Det här leder till mycket intern konflikt, och trots sin enorma storlek är det svårt för Riket att göra något, då det alltid måste se till sin egen stabilitet först. Ifall det inte gör det är det sannolikt att en grupp adelsfamiljer försöker ta över, eller en av deras många fiender kommer in genom en nu oskyddad gräns. Under den nuvarande tiden styrs Riket av två regenter, två barn, systrar, på tronen, efter att drottning Triris blev avsatt. Hus Af Silverlöv och hus Stormöga stödjer dessa regenter och försöker sprida sin makt genom världen utanför Riket.

Namnideér:
Riket är inspirerat av medeltida Europa, så majoriteten av europeiska namn funkar ganska väl. Franska och tyska särskilt, men i de norra regionerna finns skandinaviska namn, och i de västra finns liknande namn som i Västmarken, men även gotiska namn är vanliga om man vill ha något annorlunda.. Några exempel kan vara: Lancelot, Aoric, Fridigern, Brunhila, Argaith, Frideric, Rickard, Psalmn, Arthur.

Dräktideér:
Riket är stort, så nästan alla sorts kläder finns i det. Men generellt, kolla på medeltida kläder. Mycket tunikor med bälten, mycket långa tröjor, mycket färger som blått och rött. Ifall din karaktär är fattigare har den antagligen väldigt simpla kläder, men om du spelar någon rikare, kanske en riddare till och med, kan man ha mer saker. Tänk kappor, smycken och liknande. För smycken och dekorationer är det mycket metallsaker – armband, ringar, halsband. Mycket silver och mässing särskilt.

Flodländerna

Inspirationer:
Renässansens Italien – Venedig, Milan och Genoa, EU, Den spanska kolonisationstiden

Flodländernas konfederation är en stark allians av stadsstater utspridda över den södra floden och kusten nedanför Riket. Dessa städer styrs av ett råd av kraftfulla handelsmän och borgmästare som tillsammans bestämmer vad konfederationen ska göra, dock bortom det här har de makten att styra över sig själva och göra vad de själva önskar. Med tillgång till kusthandeln mycket tidigare än Riket, har Flodländerna kunnat få tag på teknologi från fjärran land och är mycket mer avancerade än sina grannar. Denna ekonomi likväl som deras ekonomiska makt (Då de har en tendens att anställa enorma armeér av legosoldater istället för att slåss själva) håller dem självständiga, trots att Riket är mycket större och starkare än dem själva.

Namnideér:
Flodländerna är starkt inspirerade av renässansens Italien, så det här är den uppenbaraste källan av namn. Men de har även element av den tidigare latinska världen med Rom och antika Grekland, samt lite spanska bitar, så deras namn är generellt medelhavs-inspirerade utan mycket gränser för varifrån kring medelhavet. Några exempel kan vara : Graciliano, Viola, Vialana, Ausilia, Renato, Leonardo, Iosif, Sotiris, Prokopis, Stamatia, Ismene, Persefoni, Sapfo, Henrrique, Cristoval, Magdalena, Ysabet, Victoria

Dräktideér:
Deras kläder är tagna direkt ifrån renässansen, så tänk musketörer och handelsmän. Väldigt mycket färger, stora hattar, korta kappor, smycken. Såklart måste man inte ha det – du kanske är resande och inte har så mycket, eller bara är en fattigare medborgare. Dock generellt värt att tänka på är att de har på sig mer färg än de andra länderna – väldigt mycket rött, lila, gult och liknande, starka färger. Generellt dekorerar de sig själva så mycket som möjligt också för att visa sin rikedom, så ha på vad som nu än glänser. Det finns ingen “gräns” för hur mycket de egentligen har på sig när det kommer till smycken och fina kläder. Det kan vara svårt att försöka göra en sån här dräkt, men det behöver det inte vara. Man måste inte göra den klar med det samma- en liten kappa, en röd tunika och en ring är perfekt för en karaktär från Flodländerna.

Generella tips som gäller alla – man kan göra väldigt mycket av att ändra i second hand kläder. En huvtröja kan klippas av och bli en huva. En stor tröja blir en tunika, eller en klänning som kortas. En vanlig skjorta funkar bra som innersta lager. Sy om gamla dukar eller gardiner. Leta efter naturfärger, linne, bomull eller ull. En handväska kan bli en bältesväska och en jacka till en vuxen kan bli en lång väst till någon kortare.

Undvik neonfärger, dragkedjor, moderna tryck och syntettyger. Syntet är brandfarligt och vi försöker att ge intrycket av att karaktären kommer från en kultur med influenser från olika delar av historien.
Bildinspiration kan hittas här.https://www.pinterest.se/sjoraven/v%C3%A4stmarken-lajv-visionsbilder/

Eller här där Kramer går igenom vad man kan fixa med sånt man kanske har hemma.