Fynd och plunder

I en värld som Västmarken Lajv finns det många magiska föremål och resurser att hitta. Ofta kan dispyter och till och med blodsutgjutelse uppstå över dessa. Här följer en förklaring utav fynd, hur dessa kan passera från spelare till spelare samt några vanligen återkommande exempel på fynd.

Fynd

Fynd är vad vi kallar alla föremål som du hittar, köper, byter eller stjäl in-lajv på VästmarkenLajv.

Fynd är inte saker som spelare själva tagit med sig (om inte spelaren själv vill generera spel) utan bara föremål som existerar i spelvärlden för att användas på ett eller annat sätt i spelet.

Några vanliga exempel är Drakonit, små magiska artefakter eller till och med det legendariska svärdet Flammtunga.

Lånevapen är aldrig fynd och kan aldrig tas ifrån en spelare.

Det viktiga med fynd, förutom deras möjliga använding i handel är som drivkraft och nyckelföremål för spelets intriger. Därför är det viktigt att spelare som kommer över fynd behåller dem med sig, ger bort eller säljer dem till någon annan. Ett magiskt krus kommer inte ge en häftig historia om den gömms under en sten och aldrig används. Dessutom, för att ge alla en chans att delta i spelet kring fynden är det viktigt att ägarna följer reglerna för plundring.

Pengar

Pengar är speciella i och med att en spelare inte måste lämna ifrån sig dessa, även om de inte har några andra fynd med sig kan de hålla sina pengar för sig själva.

Skulle en spelare dock vilja kan de välja att ge fem (5) Daner i stället för ett annat gömt fynd de bär med sig.

Du kan läsa mer om olika sorters fynd i Arsenalen

Plundring och stöld

Plundring är ett sätt för fynd att byta hand under eller efter en strid. En nergjord karaktär kan utsättas för plundringsförsök så snart de har fallit.

Plundring går till såhär:

Plundraren går fram till den nergjorde, hukar sig brevid och säger att de plundrar den nergjorde.

Den nergjorde måste då överlämna alla fynd de bär i händerna. Dessa är oskyddade och uppenbara för en plundrare.

Om den nergjorde inte har några fynd i händerna måste de i stället ta fram och lämna över ett fynd de bär med sig.

När en nergjord karaktär blivit plundrad i en scen kan de inte plundras igen den scenen. Man kan till exempel inte hela någon som plundrats och sedan hugga ner dem och plundra dem igen, de måste få lämna scenen och återhämta sig först.

Man rycker aldrig i andras kläder, tar deras vapen, eller deras egna ägodelar.

Så vilket fynd skall man lämna över? De fynd du bär i händerna, vare sig du inte hunnit gömma dem eller de inte får plats i din packning MÅSTE du ge ifrån dig. Men med gömda fynd är det upp till den plundrade vilket denne vill ge ifrån sig (de måste dock ge minst ett om de har några). Till exempel kan man ge ifrån sig ett stycke drakonit i stället för sin magiska medaljong.

Notera att ALLA fynd, hur synliga de än är, som inte bärs i handen räknas som gömda. Även de som sitter synligt i bältet.