Säkerhet

För allas säkerhet och trivsel har vi på Västmarken Lajv en uppsättning regler och riktlinjer. Majoriteten utav dessa rör striderna. Andra är för att deltagare inte skall tappa bort eller skada sig eller miljön när de äventyrar.

Den första och viktigaste regeln är: Var en bra vän.

Oavsett om det är någon du känner sedan innan eller någon du aldrig sett förut, din trogne vapendragare eller ärkefiende, in- eller off-lajv, kom ihåg att behandla varandra med respekt och omtanke.  Det handlar inte om att vinna över någon. Det handlar om att ha roligt och tillsammans skapa och uppleva ett äventyr.

Inga undantag!

Ibland kan det kännas som att vissa regler är överflödiga – du kanske bär kniv i scouterna, sköter grillen hemma, går på upptäcksfärd själv, eller tävlar i någon kampsport. Du skall ändå följa reglerna på Västmarken Lajv. Reglerna är där för alla, om någon lättar på dem så kan det leda till att alla struntar i dem.

Så även om du är stryktålig eller van i vildmarken, sätt ett gott exempel genom att följa reglerna, så att de som inte är lika kunniga som du råkar illa ut.

I Strid

I dina äventyr kommer du kanske behöva ta till vapen, antingen för att skydda dig mot monster eller kanske visa dig värdig i en duell. Oavsett bör du alltid ta följande i beaktande: det är upp till dig att göra vad du kan för att inte skada dina medspelare. Tänk på att du aldrig kan vara helt säker på hur de kommer röra sig i förhållande till dig. Därför har vi följande regler:

Stick inte – Undvik stickande anfall, sådana attacker kan mycket lätt missbedömmas och bli mycket hårdare, eller träffa andra punkter än tänkt och därmed skada någon. Dessutom finns det lajv-vapen som inte är säkra att göra sådana anfall med.

Slå aldrig mot huvudet! Därför ska du inte heller slå uppifrån och ner. Anfall där man svingar uppifrån och ner mot en fiende kan väldigt lätt landa i huvudet på dem, även om du siktar någon annanstans. Som tumregel bör du aldrig sikta någonstans över axlarna.

Slå aldrig mellan benen – Även lösa träffar där kan göra mycket ont oavsett kön, så sikta inte mot grenen (just där benen delar sig).

Slå inte för hårt – Tänk på all fart du kan få upp med lite svängrum. En hård träff gör ont var den än träffar och kan i värsta fall leda till olyckor eller skador. Vad är för hårt då? Som en tumregel, slå aldrig så hårt att du själv skulle tycka det är obekvämt eller gör ont. Kom också ihåg att alla kanske inte är lika tuffa som du, så slå ännu lite lösare.

Det viktiga för spelet är att den andre märker att den blivit träffad, utan att det gör ont.

I Vildmarken

Det finns några saker man bör tänka på när man är ute i naturen på västmarkenlajv. Framförallt för din säkerhet, men också för att värna om naturen.

Gå aldrig iväg själv – Håll er alltid i grupper om minst tre, där minst en känner området väl. Detta är för att om olyckan är framme skall hjälp alltid finnas nära. Dessutom är ett äventyrarsällskap starkare än ensamvargar. Skall ni ut djupare i skogarna än ni varit tidigare måste ni rekrytera någon som känner till platsen.

Spring inte iväg själv – Ibland går striden inte din väg, kanske ni drivs på flykten av ett fientligt äventyrarsällskap eller möter på en fasa från mörkret som döljer sig i skogarna. Oavsett, om du känner att du behöver springa, spring då tillsammans, och spring dit ni känner igen er. I skogen är det lätt att tappa bort sig om man bara rusar iväg. Håll alltid ert sällskap, och något igenkännbart i terrängen, inom synhåll.

Om du/ni går vilse – Om du någonsin befinner dig på en plats du inte känner igen, och du inte vet var du är, börja inte då vandra runt. Stanna där du är, lyssna, och ropa efter hjälp. Om du börjar gå omkring är risken stor att det bara blir svårare att hitta tillbaka. Det samma gäller givetvis om hela sällskapet skulle tappa bort sig.

Inga riktiga knivar – Även om det kan vara behändigt att ha i vildmarken vill vi inte att våra deltagare bär kniv. Detta kan, även bland vana användare, leda till skador och fara.

Ingen eld – Lämna allt eldande åt vuxna, alltid. Och håll gott avstånd från köket så det inte välter. Spring och slåss heller inte runt eldar då det är lätt att saker kan gå snett.

Kläder och Skor – Vi strävar efter en så inlevelsefull miljö som möjligt, och för det behöver vi er hjälp. Vi har förvisso vissa låne-plagg, men ju mer ni klär er för era roller, desto häftigare blir hela lajvet för alla.

MEN, kom ihåg att ingen har kul när de är kalla och genomvåta, eller överbelastade och överhettade. Klä er efter väder, och kom framför allt ihåg att ha bra skor. Vi är trots allt ute i skogen och springer, och det kan vara lerigt även i sommarvärmen.

Dricka – Västmarkenlajv innefattar en hel del fysisk aktivitet.  Ha alltid med en egen vattenflaska, speciellt när det är varmt. Klä gärna flaskan i lite tyg och spänn den i bältet så blir det en snygg del utav din utstyrsel.

Under de kalla delarna av året kan man göra det samma med en termos med varm dryck att ta med.

Drick inte vatten du hittar i skogen. Bäckar och pölar kan innehålla allt möjligt lömskt.

Matsäck – Var och en har med sig egen lunchmatsäck, och plockar med sig sitt skräp såklart.

Vapen

På västmarkenlajv använder vi ofta så kallade boffer-vapen. Dessa är mjuka vapen, oftast i silikonklätt skum med en kolfiberkärna som är byggda för att lek-slåss med. På avstånd använder vi kastvapen i liknande design samt pilbågar med speciella pilar, gjorda för att inte skada den de träffar.

Alla varianter av sådana vapen är emellertid inte lämpliga för barnlajv. Välskötta och rena exemplar av betrodda tillverkare kan i regel användas utan godkännande. Andra vapen eller projektiler måste godkännas av arrangör. Detta är extra viktigt för bågar och hemmabyggen.

Man skall under inga omständigheter använda något annat än godkända boffer-vapen i strid.

Betrodda tillverkare:

Iron Fortress – Epic Armoury: Dansk tillverkare som designat sina vapen så att de blir obrukbara långt innan de blir skadliga. Våra lånevapen består av dessa.

Alla vapen kan förbjudas under spel om vi upptäcker att skador eller andra brister uppstått på dem som kan orsaka fara för skador på deltagare eller deltagares utrustning.

Att tänka på:

Bågar med hög dragstyrka – de bågar vi tillåter är av säkerhetskäl mycket svagare än till exempel tävlings- eller jaktbågar. Som en riktlinje ska inte bågarna överstiga 25lbs (ca11kg) i dragstyrka. Deltagare som vill använda båge behöver personlig tillåtelse och ska demonstrera att bågen och pilarna är säkra vid incheckning.

Armborst – Notera att armborst beroende på anslagskraft kan vara licensbelagda samt att de alltid har en åldersgräns (18år). Om du är minsta osäker på detta så bör du kontakta polismyndigheten och se till att ditt armborst följer de lagar och regler som gäller.

Stångvapen och sköldar har också specialregler. Stångvapen (längre än ca 80 cm) kräver särskilt säkerhetstänk då hävstångskraften gör det väldigt lätt att slå för hårt. För att använda stångvapen behöver du erfarenhet av hur du reagerar i bofferstrid och du behöver vara känd av guiderna.
Sköldar ska vara lätta och mjuka för att inte heller de ska kunna skada. Det är lätt att i stridens hetta slå till dig själv eller andra med skölden, men en sköld ska endast användas för att blockera slag. Använda inte sköld under lajvet utan att träna hemma först.